800_filter_nobg_613dca29359cf__
σώμα ακριτών

Η ιστορία μας

Ίδρυση Σώματος Ακριτών​

Σύγκρουση με την Προσκοπική ηγεσία

Το Νοέμβριο του 1996 ξέσπασε μεγάλη κρίση στους κόλπους του προσκοπισμού με επίκεντρο το 71ο σύστημα στο Καϊμακλί. Αρχηγός τότε στο 71ο προσκοπικό σύστημα ήταν ο Ντίνος Λογίδης ο οποίος εφάρμοζε εξτρεμιστικές πρακτικές για την τότε συντηρητική προσκοπική ηγεσία. Μέσα σε αυτές τις πρακτικές ήταν ο δημοκρατικός τρόπος εκλογών των ενωμοταρχών, βαθμολογία των βαθμοφόρων από τα ιδία τα παιδιά και ανανέωση των πεπαλαιωμένων τρόπων εκπαίδευσης. Η σύγκρουση αυτή κράτησε 18 μήνες.

Στις αρχές του 1998 οι νεαροί αλλά έμπειροι βαθμοφόροι αποφάσισαν να αποχωρίσουν από τις τάξεις του προσκοπισμού θεωρώντας ότι έκαναν ότι περισσότερο μπορούσαν και η σύγκρουση δεν οδηγούσε πουθενά. Ωστόσο οι έφηβοι συνέχισαν τον αγώνα των μεγάλων για ακόμη έναν μήνα.

Ανεπίσημες συγκεντρώσεις

Βλέποντας τις προσπάθειες των νεότερων, οι αρχηγοί κάλεσαν τα παιδιά σε ανεπίσημη συγκέντρωση στο προαύλιο της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Καϊμακλί. Σε κλίμα τρομοκρατίας και πίεσης στα παιδιά από την Προσκοπική ηγεσία, καταφέραν να συγκεντρωθούν γύρω στα 50 παιδιά. Μετά από καταγγελία ότι χρησιμοποιούν τα εμβλήματα και τις στολές των προσκόπων εμφανίζεται η αστυνομία. Ωστόσο έφυγε άπραγη καθώς δεν είχε διαπραχτεί καμία παρανομία. Τα παιδιά μετά από κάθε συγκέντρωση ανανέωναν την συνάντησή τους.

Το Σώμα Ακριτών γεννιέται!

Μετά από το πρόγραμμα τους, στις 7 Μαρτίου 1998, τα παιδιά συγκεντρώθηκαν και στάθηκε μπροστά τους ο αρχηγός. Τους ανακοίνωσε πως οι αρχηγοί δεν πρόκειται να επιστρέψουν στον Προσκοπισμό και σχεδόν όλα τα παιδιά δήλωσαν το ίδιο. Ακολούθως ρώτησε πόσα παιδιά θα τους ακολουθούσαν σε μια νέα οργάνωση. Και οι πενήντα απάντησαν θετικά. Ακολούθησαν προετοιμασίες για τη σημαία και το καταστατικό του σώματος. Η πρώτη επίσημη συνάντηση και η πρώτη έπαρση της σημαίας έγινε στην αυλή του Γ’Δημοτικού Σχολείου Καϊμακλίου στις 14 Μαρτίου 1998.

Σημαντικές Στιγμές

4-5 Απριλίου 1998
Πρώτη διήμερη κατασκήνωση

Πρώτη διήμερη κατασκήνωση όλων των τμημάτων μας, στον Αη Γιάννη Μαλούντας. Ακολούθησαν από τότε πάμπολλες κατασκηνώσεις σ’ ολόκληρη την Κύπρο.

1 Σεπτεμβρίου 1998
Αναγνώριση από την Κυπριακή Δημοκρατία

Το Σώμα Ακριτών αναγνωρίζεται επίσημα από το Κυπριακό κράτος.

28 Οκτωβρίου 1998
Συμμετοχή στη μεγάλη παρέλαση της Λευκωσίας

Κόντρα στο εχθρικό παρασκήνιο το Σώμα Ακριτών παρελαύνει για πρώτη φορά στη μεγάλη παρέλαση της Λευκωσίας με τη μπάντα του επικεφαλής. Λόγω του παρασκηνίου, το γεγονός πανηγυρίστηκε έντονα από τους Ακρίτες και τους γονείς τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προετοιμασία μας για την παρέλαση γινόταν στο δρόμο...

3-12 Αυγούστου 2000
Πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό

Πρώτη ιστορική έξοδος 47 Ακριτών από την Κύπρο! Οι Ακρίτες πραγματοποίησαν αξέχαστη εκδρομή στη Γερμανία όπου και κατασκήνωσαν στη μικρή πόλη Μούρχαρτ. Το Σώμα έθεσε από τότε στόχο να εκδράμει στο εξωτερικό κάθε δύο χρόνια. Μέχρι σήμερα το πετυχαίνει!

3 Νοεμβρίου 2001
Εκστρατεία ενάντια στις πλαστικές σακούλες

Έναρξη εκστρατείας ενάντια στις πλαστικές σακούλες. Η εκστρατεία ήταν στα πλαίσια του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ και επιχορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

17 Μαΐου 2003
Πρώτη Συνάντηση με HASDER

Ιστορική πρώτη συνάντηση με Τουρκοκύπριους νέους της οργάνωσης HASDER. Μια πρωτόγνωρη εμπειρία για την οργάνωση μας. Η συνεργασία με την τουρκοκυπριακή οργάνωση επιβεβαιώθηκε  με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών που κατά 98% απάντησαν θετικά σε ερωτηματολόγιο που τους στάλθηκε. 

Σε συνεργασία με την HASDER το Σώμα των Ακριτών μπαίνει σε μεγάλο περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο ‘Ο νέος πράσινος καταναλωτής: ο πολίτης του μέλλοντος’. Το πρόγραμμα επιχορηγείται από τα Ηνωμένα Έθνη λόγω του δικοινοτικού του χαρακτήρα.

 

2-8 Αυγούστου 2003
Κατασκήνωση και Αδελφοποίηση με τους Σταυραετούς

Καλοκαιρινή κατασκήνωση με τους Σταυραετούς της Πάφου στα χωριά Λυσός και Περιστερώνα. Στη διάρκεια της κατασκήνωσης (στις 3 Αυγούστου) το Σώμα Ακριτών και οι Σταυραετοί αδελφοποιήθηκαν.  Μια αδελφοποίηση που κάθε άλλο παρά συμβολική θα αποδεικνυόταν.

22 Νοεμβρίου 2003
Μεγάλη βραδιά Ακριτών και HASDER

Μεγάλη βραδιά Ακριτών και HASDER στην παρουσία 500 περίπου ελληνοκυπρίων, τουρκοκυπρίων, του Δημάρχου Λευκωσίας και εκπροσώπων πρεσβειών. Σύνθημα των νέων ‘Ειρήνη – Ελευθερία – Επανένωση’.

17-21 Δεκεμβρίου 2003
Επίσκεψη στην ΕΕ

Άλλη μια χρυσή σελίδα στην ιστορία των Ακριτών: Αποστολή 13 ατόμων επισκέφθηκαν επίσημα την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και είχαν επαφές, συγκεντρώνοντας πληροφορίες για το περιβάλλον.

6 Μαρτίου 2004
Ποδηλατούμε για την Κύπρο

Ενώ η Κύπρος περνά κρίσιμες στιγμές, το Σώμα Ακριτών εντείνει τις προσπάθειες του μαζί με την HASDER πραγματοποιώντας μεγάλη εκδήλωση υπέρ της ειρήνης. Νέοι και παιδιά των δύο οργανώσεων ποδηλατούν και στις δύο πλευρές της Λευκωσίας ενώνοντας την συμβολικά. Η εκδήλωση έτυχε μεγάλης προβολής από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια.

16 Οκτωβρίου 2004
Βάση στην Παλλουριώτισσα

Μία από τις Ακριτικές Περιοχές έστησε τη βάση της στην Παλλουριώτισσα. Οι Ακρίτες για πρώτη φόρα βγαίνουν εκτός Καϊμακλίου πραγματοποιώντας ένα όνειρο αρκετών χρόνων! Το ηθικό ανεβαίνει!

24 Σεπτεμβρίου 2005
Τμήμα Ακριτών 18+

Ιδρύεται το τμήμα ενηλίκων Ακριτών για άτομα άνω των 18 ετών. Ενθουσιώδης η προσέλευση νέων μελών.

1 Οκτωβρίου 2005
Ιδρύεται το τμήμα στο Πλατύ!
14 Ιανουαρίου 2006
Ανακύκλωση τώρα!

Έναρξη περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο «Ανακύκλωση τώρα!». Το πρόγραμμα επιχορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διάρκεσε μέχρι τον Μάιο.

24-30 Απριλίου 2006
Αποστολή στη Βόρεια Ιρλανδία

Ειδική αποστολή 15 Ακριτών ταξιδεύει στη μακρινή Βόρεια Ιρλανδία όπου συνάντησε την οργάνωση Spirit of Enniskillen και ερεύνησε το Βορειο-Ιρλανδικό ζήτημα. Επιπλέον μελέτησε τον τρόπο λειτουργίας της Βορειο-Ιρλανδικής οργάνωσης. Η αποστολή μπορεί να χαρακτηρισθεί ως σταθμός στην πορεία του Σώματος Ακριτών λόγω της επιρροής που είχε στην εξέλιξη του Σώματος.

Δεκέμβριος 2006
Αθλητικός Όμιλος Σώματος Ακριτών

Ιδρύθηκε ο Αθλητικός Όμιλος Σώματος Ακριτών που εντάχθηκε επίσημα στον ΚΟΑ. Ο όμιλος άρχισε να καλλιεργεί το άγνωστο άθλημα του σόφτμπολ ενώ παρουσιάζεται σε διάφορα τουρνουά γυναικείου ποδοσφαίρου σάλας. 

24 Μαρτίου 2007
Συνεργασία με Δήμο Αγίου Αθανασίου

Ομάδα νέων του Δήμου Αγίου Αθανασίου, στην επαρχία Λεμεσού, εντάσσεται στο πρόγραμμα του Σώματος Ακριτών «Μαθήματα Εθελοντισμού για Πρωτάρηδες». Για ένα περίπου χρόνο οι νέοι διεξάγουν πρόγραμμα τακτικά. με αρχηγούς του Σώματος Ακριτών που ταξιδεύουν από τη Λευκωσία. 

10-16 Ιουλίου 2007
Διεθνής Κατασκήνωση στον Πεδουλά

Σε εξαιρετικά ψηλό επίπεδο το Σώμα Ακριτών διοργανώνει διεθνή κατασκήνωση στην οποία συμμετέχουν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και Βόρειο-Ιρλανδοί. Η κατασκήνωση έγινε στον Πεδουλά με εκπαιδευτές του Σώματος αλλά και του Spirit of Enniskillen και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Η διεθνής κατασκήνωση επιχορηγήθηκε τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη (UNDP) όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Οργανισμού Νεολαίας. Προβλήθηκε μάλιστα από την τηλεόραση του ΡΙΚ.

19 Νοεμβρίου 2008
Εκστρατεία για δωρεά οργάνων

Με εκδήλωση στην πινακοθήκη Ζαμπέλα ολοκληρώνεται η πολύ επιτυχημένη εκστρατεία «Δωρεά Οργάνων – Δώρο Ζωής» που έτυχε προβολής από τηλεοπτικά κανάλια.

Μάιος 2009
Πρόγραμμα "Νεανικός Ακτιβισμός"

Το Σώμα Ακριτών τίθεται επικεφαλής άλλων 11 οργανώσεων και διευθύνει ένα μεγάλο διετές πρόγραμμα με τίτλο «Νεανικός Ακτιβισμός» με πάμπολλες δραστηριότητες. Το Σώμα Ακριτών εργοδοτεί ένα από τα μέλη του ως συντονιστή του προγράμματος. Το πρόγραμμα αφήνει σημαντικά οφέλη.

19μελής αποστολή επισκέπτεται την Βόρειο Ιρλανδία χάρη στη χορηγία του προγράμματος «Νεανικός Ακτιβισμός».

Στα πλαίσια του προγράμματος «Νεανικός Ακτιβισμός», εκατοντάδες νέοι συμμετέχουν σε μεγάλη δικοινοτική εκδήλωση στην παλιά Λευκωσία που διοργανώνει το Σώμα Ακριτών. Η εκδήλωση έτυχε μεγάλης προβολής από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια.

 

Ιούλιος 2010
Αποστολές στο εξωτερικό

Τρεις σημαντικές αποστολές φεύγουν σχεδόν ταυτόχρονα για Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βόρεια Ιρλανδία και ΗΠΑ, αποτελούμενες από 46 συνολικά νέους και με επικεφαλής αρχηγούς του Σώματος Ακριτών. Οι αποστολές επιχορηγούνται από το πρόγραμμα «Νεανικός Ακτιβισμός».

20 Φεβρουαρίου 2011
Επίσκεψη στο Ριζοκάρπασο

Συγκινητική επίσκεψη 24 Ακριτών στο κατεχόμενο χωριό Ριζοκάρπασο. Οι νέοι μας συναντούν τους  εγκλωβισμένους νέους μας και περνούν τη μέρα τους όλοι μαζί.

27-29 Ιουλίου 2012
Επιστροφή στις Βρυξέλλες

Επίσκεψη 23μελούς ομάδας Ακριτών στις Βρυξέλλες και στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά από πρόσκληση.

22 Δεκεμβρίου 2012
Μεγάλη Φιλανθρωπική Εκδήλωση

Μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση στον εστιατόριο «Ερωδός» με 200 συμμετέχοντες. Τα έσοδα διατέθηκαν για το σύνδεσμο ενάντια στη βία στην οικογένεια.

9 Ιουνίου 2013
10 χρόνια συνεργασίας

Με μεγάλη ποδηλασία 60 νέων και στις δύο πλευρές της πράσινης γραμμής, το Σώμα Ακριτών και η τουρκοκυπριακή HASDER γιορτάζουν 10 χρόνια συνεργασίας.

10 Μαΐου 2014
Flash Mob

Άλλη μια... αλλιώτικη εκδήλωση διοργάνωσε το Σώμα Ακριτών. Επρόκειτο για ένα flashmob, μια αστραπιαία εκδήλωση δηλαδή μέσα στο Mall της Λευκωσίας, ενάντια στην υπερβολική χρήση των κινητών τηλεφώνων. 

12 Οκτωβρίου 2014
Εκδρομή στη Σαλαμίνα

Ιστορική εκδρομή 30 Ακριτών στην κατεχόμενη αρχαία Σαλαμίνα και Αμμόχωστο. Μια εκδρομή που μας γέμισε με δέος και συγκίνηση.

29 Νοεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου 2015
Συνάντηση νέων αρχηγών

Με τη συμμετοχή 20 νέων από άλλες 6 Ευρωπαϊκές χώρες το Σώμα Ακριτών διοργανώνει επιτυχημένη εκπαιδευτική συνάντηση νέων αρχηγών μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+.