800_filter_nobg_613dca29359cf__
σώμα ακριτών

ΓΙΝΕ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ

Το πρόγραμμα  ‘Ο νεαρός πράσινος καταναλωτής: ο πολίτης του αύριο’ ξεκίνησε το 2003 με την υποστηρίξη του Δικοινοτικόυ Προγράμματος Ανάπτυξης που χρηματοδοτείται απο το UNDP και το USAID μέσω της UNOPS. Διοργανωτές είναι δύο οργανισμοί νεολαίας, ο ελληνοκυπριακός οργανισμός ΣΩΜΑ ΑΚΡΙΤΩΝ και ο Τουρκοκυπριακός HASDER. Επιστημονικός σύμβουλος του προγράμματος είναι το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ.

Πρόκειται για ένα δικοινοτικό πρόγραμμα που στοχεύει να συνεισφέρει στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών των νέων της Κύπρου, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, προς την κατεύθυνση της πράσινης, αειφόρου κατανάλωσης. Με την εφαρμογή μεθόδων βιωματικής εκπαίδευσης το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε νέους ηλικιών 6 μέχρι 18 χρόνων και τους προκαλεί: να σκέφτονται πριν αγοράσουν ένα προϊόν, να ανακυκλώνουν, να προτιμούν προϊόντα  που σέβονται τη φύση και να υιοθετούν καταναλωτικές συνήθειες που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής τους και την υγεία τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος έχουν γίνει μέχρι τώρα οι ακόλουθες δράσεις:

  • Οικολογική κατασκήνωση. Τον Αύγουστο του 2003, στη Λυσό και την Περιστερώνα της Πάφου έγινε η κατασκήνωση του Σώματος Ακριτών, στην οποία τα παιδιά και οι νέοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις γύρω από θέματα που αφορούν την πράσινη κατανάλωση και να εφαρμόσουν πρακτικές μεθόδους εξοικονόμησης φυσικών πόρων και φιλικών προς το περιβάλλον τρόπους διαβίωσης.
  • Επίσκεψη στις Βρυξέλλες. Νέοι του Σώματος Ακριτών ταξίδεψαν το Δεκέμβριο του 2003 στις Βρυξέλλες, όπου επισκέφτηκαν τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πραγματοποίησαν σειρα συναντήσεων και ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν την πράσινη κατανάλωση στην Ευρώπη.
  • Επισκέψεις πεδίου. Ομάδες παιδιών και νέων επισκέφθηκαν με τη συνοδεία ειδικών επιστημόνων της ΑΚΤΗΣ, ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης αλουμινίου, τον σκυβαλότοπο του Κοτσιάτη και διάφορες υπεραγορές. Τα παιδιά σε κάθε μια από τις επισκέψεις έτυχαν ειδικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης:
    • Στο εργοστάσιο ανακύκλωσης γνώρισαν τις μεθόδους ανακύκλωσης και παρακολούθησαν όλη την διαδικασία ανακύκλωσης.
    • Στον σκυβαλότοπο του Κοτσιάτη είδαν που καταλήγουν τα σκουπίδια μας και ενημερώθηκαν για τις μεθόδους διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων.
    • Στις υπεραγορές, οι νέοι του Σώματος Ακριτών μαζί με τους νέους της HASDER, συμπλήρωσαν ειδικό έντυπο που ετοιμάστηκε από ειδικούς για θέματα περιβάλλοντος της ΑΚΤΗΣ, στο οποίο κατέγραφαν τις πληροφορίες που υπήρχαν ή δεν υπήρχαν πάνω στα διάφορα προϊόντα, σχετικά με την ποιότητα, την φιλικότητα προς το περιβάλλον, τη χρήση χημικών ή συντηρητικών κλπ. Οι νέοι εκπαιδεύτηκαν με τον τρόπο αυτό, στο τι πρέπει να βλέπουν πάνω σε ένα προϊόν πριν το αγοράσουν έτσι ώστε να είναι σίγουροι ότι αγοράζουν προϊόντα καλά για την υγεία τους και για φιλικά στο περιβάλλον.
  • Έρευνα για τις καταναλωτικές συνήθειες των νέων μας. Ετοιμάστηκε ειδικό ερωτηματολόγιο από την ομάδα επιστημόνων της ΑΚΤΗΣ, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, το οποίο είχε ως στόχο να καταγραφεί το προφίλ του νέου Κύπριου καταναλωτή. Το ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε σε 58 Τουρκοκύπριους και 69 Ελληνοκύπριους νέους, ηλικιών από 12 έως 25 ετών. Το μέγεθος του δείγματος της έρευνας ήταν περιορισμένο και αφορούσε νέους αστικής περιοχής, της Λευκωσίας. Τα αποτελέσματα όμως είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Φάνηκε ότι σε μεγάλα ποσοστά οι νέοι μας δείχνουν αδιαφορία ως προς το να  εντάξουν στη ζωή τους τρόπους φιλικούς προς το περιβάλλον. Σε σχετικές ερωτήσεις αν ξέρουν ότι με κάποιους τρόπους μπορούν να εξοικονομήσουν φυσικούς πόρους και να προστατέψουν το περιβάλλον, οι απαντήσεις και από τους Ελληνοκύπριους και από τους Τουρκοκύπριους ήταν κατά 40% «το ξέρω, αλλά δεν το κάνω». Το 50% των νέων και από τις δύο κοινότητες απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι δεν ενδιαφέρεται «καθόλου» για τη λογοτεχνία, ενώ το 45% των Τουρκοκυπρίων και το 19% των Ελληνοκυπρίων τους ενδιαφέρει «πάρα πολύ η τηλεόραση». Πολλές και ενδιαφέρουσες οι απαντήσεις. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας για το προφίλ του νέου Κύπριου καταναλωτή, θα εισαχθεί τον Φεβρουάριο του 2004 στις ιστοσελίδες του Σώματος Ακριτών (www.somaakriton.com.cy) της ΑΚΤΗΣ (www.akti.org.cy) και της HASDER (www .folk-arts.org).