800_filter_nobg_613dca29359cf__
σώμα ακριτών

Το Σώμα Ακριτών σας προσκαλεί

Μα ποιοι είμαστε τελοσπάντων;

Το Σώμα Ακριτών είναι οργάνωση νέων και παιδιών και είναι εγγεγραμμένο στο Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τη νομοθεσία της Κύπρου.

Οι «Ακρίτες» είναι παιδιά που αρέσκονται να βρίσκονται τακτικά στη φύση. Να τη μελετούν, να αποκτούν γνώσεις, να την εξερευνούν, να την προστατεύουν. Αρέσκονται ιδιαίτερα να κατασκηνώνουν στα δάση και στους κάμπους και να γίνονται ένα με τη φύση.

Είναι νέοι που προτιμούν την δράση αντί την θεωρία. Προτιμούν να αγγίζουν το δέντρο, να μυρίζονται το λουλούδι και το βότανο, να παρατηρούν από κοντά το μυρμήγκι ή το σπάνιο πουλί, αντί να τα ψάχνουν στο ίντερνετ και να τα θαυμάζουν μέσα από φωτογραφίες.

Είναι νέοι που προτιμούν να κάθονται σε μια όμορφη παρέα γύρω από τη φωτιά, να μιλούν στον άλλο κοιτώντας τον στα μάτια, αντί να στέλνουν στους φίλους τους μηνυματάκια…

Και γιατί τόση τρέλα με την φύση;

Η φύση και οι δραστηριότητες έξω, μπορούν να διδάξουν πράγματα στα παιδιά που δεν τα συναντάμε στα βιβλία, την τηλεόραση ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τα παιδιά θα αγαπήσουν σίγουρα τη φύση εάν περνάνε καλά και αν διασκεδάζουν στη φύση κάνοντας ενδιαφέροντα πράγματα… Σύμφωνα με τις έρευνες, τα παιδιά που περνούν χρόνο στη φύση είναι πιο χαρούμενα, πιο ήρεμα, πιο υγιή, πιο δημιουργικά και λιγότερο αγχωμένα. Οι έρευνες δείχνουν ακόμη ότι τα παιδιά που συχνάζουν στη φύση έχουν καλύτερη συγκέντρωση και τα πάνε καλύτερα στο σχολείο. Η φύση προσφέρει γαλήνη ενώ οι ήχοι, οι μυρωδιές και οι εικόνες που προσφέρει η φύση μειώνουν το άγχος…

Έτσι ξεκινήσαμε…

Στις 14 Μαρτίου 1998 μια μεγάλη ομάδα νέων αποφάσισε να ιδρύσει μια νέα οργάνωση που να απευθύνεται στο μέλλον του τόπου μας: τους νέους και τα παιδιά. Μια οργάνωση ανεξάρτητη, δημοκρατική και σύγχρονη. Και προπαντός νεανική! Μια οργάνωση που θα σκόπευε σ’ ένα καλύτερο κόσμο, σε μια ζωή με περισσότερη ποιότητα.

Ποια είναι η σημασία του ονόματος μας;

Ξεκινώντας το 1998 θέλαμε να είμαστε οι σωστοί νέοι που θα φρουρούσαμε τα νιάτα να μην παραστρατούν προς άσχημους δρόμους και συνήθειες. Γίναμε λοιπόν οι ακρίτες της νεολαίας. Κάποιοι νόμισαν πως ονομαστήκαμε Ακρίτες λόγω της γειτνίασης μας με την ‘πράσινη γραμμή’… Κι όμως αυτό καμία σχέση δεν είχε, αφού ποτέ δεν δεχτήκαμε την ‘πράσινη γραμμή’ ως σύνορα μας.

Με τι ασχολούμαστε

ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Περισσότερο απ’ όλα μας αρέσει η κατασκήνωση στα αντίσκηνα μας, το μαγείρεμα στη φωτιά, Η ζωή στην κατασκήνωση απλή, λιτή, με ομαδικότητα και συνεργασία είναι αυτό που μας ταιριάζει

ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Η μελέτη της φύσης, η φυσιογνωσία, τα πετρώματα και τα απολιθώματα αλλά και η πτηνοπαρατήρηση, τα ζώα της Κύπρου και η παρατήρηση τη νύχτα, οι αστερισμοί και οι  πλανήτες, είναι όλα μέσα στα ενδιαφέροντα μας όταν μελετούμε τη φύση.

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Η εξερεύνηση στο δάσος, η ανίχνευση και η ιχνηλασία, η χρήση πυξίδας και χάρτη, είναι θέματα που μας αρέσει να εξασκούμε όταν βγαίνουμε για εξερεύνηση

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Θέλουμε όμως να προστατεύσουμε το δάσος και τον πλανήτη μας γενικότερα, αλλά και τα ζώα και τα πουλιά που κινδυνεύουν

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

Μέσα από τη δράση και το παιγνίδι οι Ακρίτες καλλιεργούν το πνεύμα, εκτιμώντας τις τέχνες και τον πολιτισμό του τόπου μας. Επιδιώκεται ταυτόχρονα η γνωριμία με τον πολιτισμό άλλων χωρών, με εκδρομές στο εξωτερικό. Στο ετήσιο μας πρόγραμμα περιλαμβάνονται εκδρομές σε γραφικά χωριά, σε αρχαιολογικούς χώρους, επισκέψεις σε μουσεία και περιδιαβάσεις στην παλιά Λευκωσία. Στόχος να πλατύνουμε τις γνώσεις μας μέσα από το παιγνίδι και τη ψυχαγωγία.

Αν λοιπόν θέλετε να ενωθείτε μαζί μας…

Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 22338646 και 99324492 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση μας soma.akriton1998@gmail.com

Οι συναντήσεις μας γίνονται συνήθως Σάββατο απόγευμα, από τις 2.30 μέχρι τις 4.30 μμ. Τακτικά όμως, αντί της Σαββατιάτικης συνάντησης, βγαίνουμε για δράση στη φύση, για εκδρομή, για εξερεύνηση ή για κατασκήνωση.

Οι «Ακρίτες» είναι παιδιά και νέοι ηλικίας από 6 ετών και άνω και χωρίζονται σε διάφορα τμήματα ανάλογα με την ηλικία τους. Ομάδες έχουμε στην περιοχή Καϊμακλίου και στο Πλατύ.

Κάθε νέος φίλος και φίλη μπορούν να έρθουν να μας γνωρίσουν πρώτα και μετά να αποφασίσουν να εγγραφούν. Για όσα παιδιά και νέους θέλουν να μπουν στην παρέα μας, η ετήσια συνδρομή ανέρχεται στα 50 ευρώ.

Μπορείτε ακόμη να μάθετε περισσότερα για μας στην ιστοσελίδα μας στο www.somaakriton.org Αλλά και στο facebook και στο Instagram.