800_filter_nobg_613dca29359cf__
σώμα ακριτών

Νιάτα σε απόγνωση…

Ας δούμε τη ζωή ενός νέου στις ηλικίες των 13 με 18 ετών ή και περισσότερο αν συμπεριλάβουμε και την φοιτητική ζωή:
• Ένας νέος ξυπνά νωρίς – νωρίς για να πάει στο σχολείο. Συνήθως δεν παίρνει σωστό πρόγευμα, αφού οι πλείστες οικογένειες βιάζονται να προλάβουν.
• Μένει στο σχολείο για 6-7 ώρες για να επιστρέψει βιαστικά σπίτι, τρώει κάτι βιαστικά και αρχίζει να τρέχει στα φροντιστήρια.
• Κάθε οικογένεια αποφασίζει ότι το κάθε παιδί δεν είναι αρκετό να κάνει φροντιστήρια όπως αγγλικά (όλοι μαθαίνουμε αγγλικά!), αλλά και μαθηματικά και φυσική για να είναι πρώτος στην τάξη. Είναι καλό να διερωτηθούμε εδώ, γιατί πρέπει να είναι πρώτος στην τάξη; Ο νέος το θέλει; Ή μήπως η μητέρα του για να μπορεί να το παινεύεται στο facebook και αλλού;
• Κάθε οικογένεια (όχι ο νέος) αποφασίζει κι άλλα: Το παιδί είναι καλό να παίζει κιθάρα ή πιάνο. Είναι επίσης καλό για την υγεία του να κολυμπά ή να χορεύει μπαλέτο ή να παίζει τένις. Αν μάλιστα είναι αγόρι το πιο πιθανό είναι να εγγραφεί και σε μια «ακαδημία» ποδοσφαίρου. Που ξέρεις, μπορεί να έχει το ταλέντο του Μαραντόνα και να γίνει διάσημος.
• Παλιότερα μαζεύονταν τα παιδιά της γειτονιάς με μια μπάλα και πήγαιναν στη διπλανή γειτονιά να “τους παίξουν μπάλα” σε ένα άδειο οικόπεδο. Τώρα δεν γίνονται τέτοια ματς, οι νέοι παίζουν μπάλα μόνο στις «ακαδημίες»…
• Βράδι πλέον οι νέοι μας επιστρέφουν στο σπίτι. Να φάνε κάτι – με την οικογένεια ίσως – και μετά ξανά διάβασμα, γιατί μπορεί πολλά μαθήματα στο σχολείο να μην κάνουν αλλά κάνουν πολλά διαγωνίσματα.
• Σε κάποια ώρα θα δουν λίγη τηλεόραση, θα βυθιστούν στο κινητό, ώσπου να παν για ύπνο. Κι από αύριο πτου ξανά από την αρχή στην ίδια ρουτίνα.
• Λίγο καλύτερα βέβαια είναι τα Σαββατοκύριακα, αλλά λίγο μόνο, αφού πλέον τα φροντιστήρια, τα γυμναστήρια και τα μουσικά… δρώμενα εισβάλουν και εδώ.

Κατηγορούνται οι νέοι λοιπόν ότι αδιαφορούν για τα κοινά, ότι δεν ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, ότι δεν έχουν άποψη, ότι δεν παίρνουν καμιά πρωτοβουλία… Σωστά! Αλλά πότε ακριβώς πρέπει να τα κάνουν αυτά. Πότε μπορούν να έχουν κάποιο χρόνο σκέψης. Κάποιο χρόνο να ανταλλάξουν απόψεις με άλλους ανθρώπους. Να έχουν χρόνο για να φανταστούν, να ονειρευτούν, να θέλουν να πετύχουν πράματα…