800_filter_nobg_613dca29359cf__
σώμα ακριτών

Κι όμως… το περιβάλλον χρειάζεται ακόμη προστασία!

Είναι κανένας που δεν άκουσε πόσο κινδυνεύει να καταστραφεί ο πλανήτης μας; Είναι κανείς που δεν αντιλήφθηκε ότι με την καταστροφή του περιβάλλοντος είμαστε εμείς και τα παιδιά μας στο μέλλον που θα υποφέρουν;

H φωτιά καίει κάθε χρόνο τα δάση στον Αμαζονιο, στην Αυστραλία, στην Ισπανία αλλά και στην Κύπρο και αλλού…

Κι όμως… ενώ για τον κορονωϊο ξεσηκώθηκε ο κόσμος όλος, για ένα πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο από τον κορονωϊό ακόμη να ξεσηκωθούμε. Μετά από τόσα χρόνια που βλέπουμε την καταστροφή να έρχεται, τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν και τους πάγους να λιώνουν, ζώα και πουλιά να εξαφανίζονται, χώρες να ερημώνουν, κι όμως… το περιβάλλον χρειάζεται ακόμη προστασία από τον άνθρωπο που το καταστρέφει!

Οι βιότοποι καταστρέφονται από δραστηριότητες του ανθρώπου. Κάθε φορά που ανοίγεται ένας δρόμος, που χτίζεται ένα ξενοδοχείο στο βουνό ή στην παραλία, που καίγεται ένα δάσος, που ρυπαίνεται το φυσικό περιβάλλον, κάποια ζώα χάνουν το «σπίτι» και την τροφή τους.

Η πανέμορφη τίγρης της Σουμάτρας, την οποία οι άνθρωποι επιμένουν να κυνηγούν, ενώ κινδυνευει με εξαφάνιση

Στις μέρες μας τα ζώα που βρίσκονται υπό απειλή εξαφάνισης ξεπερνούν τα 15.000 είδη. Περισσότερα είδη πτηνών από ποτέ απειλούνται με εξαφάνιση. 1.227 είδη (δηλαδή το 12 τοις εκατό όλων των ειδών πουλιών) ταξινομούνται ως απειλούμενα παγκοσμίως. Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού εντόμων αναμένεται να εξαφανιστεί τις επόμενες δεκαετίες, κάτι που ενδέχεται να έχει τεράστια επίπτωση στα οικοσυστήματα του πλανήτη μας και να αλλάξουν δραματικά τη ζωή στη Γη. Το ένα τρίτο των ειδών δέντρων του κόσμου απειλείται με εξαφάνιση! Εκτιμάται ότι τα τελευταία 300 χρόνια, η παγκόσμια έκταση με δάση έχει μειωθεί κατά περίπου 40%.

Με αυτά τα… δύσκολα θα ασχοληθούμε στη συνάντηση μας στις 7 Μαίου 2007. Το πρόγραμμα περιλάμβανε παρουσιάσεις, αυτοαξιολόγηση της περιβαλλοντικής μας συμπεριφοράς, ιδέες για εκστρατείες, παιγνιδια και δοκιμασίες.